Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.10.2009 12:51 - Hummer официално вече е китайска марка
Автор: vnosbg Категория: Бизнес   
Прочетен: 1236 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 13.10.2009 13:01



image





General Motors (GM) и "Тенджонг" (Sichuan Tengzhong Heavy Industrial Machinery) подписаха споразумение, според което компаниите са постигнали съгласие за продажбата на търговската марка Hummer на китайското дружество. Това се казва на официалния сайт на американското предприятие, според който за пълното приключване на сделката остава да се произнесат регулаторните органи в двете държави.

Финансовите параметри по договора не са засегнати в прессъобщението, публикувано от GM, но според източници, цитирани от Ройтерс, продажбата е на стойност 150 млн. долара. Непотвърдената информация оценява емблематичната американска търговска марка с пъти по-малко от първоначално обявената цена преди година. През август 2008 г. от GM заявиха, че обмислят продажба на бранда, като спекуланти коментираха, че американската компания ще търси около 500 млн. долара за известния бранд.

Споразумението между GM и "Тенджонг" ясно определя ключовия въпрос за лицензите. Китайската компания ще придобие пълни права за производство на Hummer, както и право за разпространение на автомобила в съществуващата търговска мрежа. "Тенджонг" ще изпълнява и съществуващите вече търговски взаимоотношения на американското предприятие.

Машиностроителната компания обаче няма да има пълен контрол върху новата си придобивка. Инвеститорът Суоянг Дуоджи от Хонконг ще държи 20% от капитала на Hummer, но останалите 80% ще останат в ръцете на "Тенджонг", уточняват от GM.

Анализатори, цитирани от "Блумбърг", коментират, че все още вратите за развитие на бранда не са отворени докрай. Лицензът за производство и продажба на автомобила в Китай може да се окаже пречка пред бъдещите планове на машиностроителя. В официалното съобщение не се съобщава и дали от GM няма да искат такса за тези права.

Успешното споразумение за продажба на Hummer беше и първата стъпка, която ръководството на GM постигна в посока преструктуриране на дружеството в условията на контролиран банкрут. Освобождаването от нерентабилните производства и търговски марки беше и основно условие на Белия дом при подкрепата на компанията от Детройт.

Началото на банкрута на General Motors бе дадено официално на 1 юни, а само ден по-късно бе обявено и официално, че "Тенджонг" ще закупи търговската марка Hummer.

 

източник: www.dnevnik.bg  



Тагове:   внос,   вносител,   марка,   От,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: vnosbg
Категория: Бизнес
Прочетен: 88296
Постинги: 32
Коментари: 6
Гласове: 274
Спечели и ти от своя блог!
Архив