Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.03.2010 10:39 - "Гугъл" търсачката напусна Китай
Автор: vnosbg Категория: Бизнес   
Прочетен: 1452 Коментари: 0 Гласове:
1



 Интернет гигантът "Гугъл" (Google) спря действието на своята търсачка в Китай google.cn и в момента тя автоматично пренасочва трафика към хонконгския й вариант google.com.hk. На хонкогнската търсачка е изписано "Добре дошли в новия дом на Google Search China."

image

"Да измислим как да изпълним обещанието си да спрем цензурата в Google.cn беше трудно," се казва в изявление на главния юрист на компанията Дейвид Дръмънд, публикувано в googleblog.blogspot.com.

"По-рано днес прекратихме цензурирането на нашите услуги Google Search, Google News и Google Images на google.cn," заяви той.

Официално изявление от "Гугъл" се очаква по късно тази нощ.

"Гугъл" планира да запази в Китай офисите си за техническа поддръжка и продажби, така че да не загуби технологичните си позиции в страната и да може да продължи да продава реклами за китайскоезичната версия на своята търсачка, отбеляза АП.

Базираната в Калифорния компания заяви, че повече няма да цензурира резултатите от запитванията на потребителите в Китай, но възнамерява да продължи работата си в сферата на изследователската и развойна дейност и да запази своето търговско присъствие в страната.

"Гугъл" обаче поема известен риск, тъй като съпротивата й срещу цензурата може да се отрази негативно на растежа на компанията, особено ако Китай реши като ответна мярка да създаде пречки за дейността й, например, като използва филтрите си, за да блокира достъпа на потребителите в Китай до базираната в Хонконг версия на търсачката.

Това стана в момента, в който Държавният департамент на САЩ заяви, че има "силни индикации", че "Гугъл" ще обяви в понеделник решение за присъствието си на китайския пазар.

Също днес лондонският "Файненшъл таймс" съобщи, че компанията напуска Китай.

Говорителят на Държавния департамент Пи Джей Краули обаче не даде никаква насока какво може да съобщи "Гугъл".

"Известно ние, че има силни индикации за изявление на "Гугъл" този следобед и през целия този процес сме казвали, че компанията сама ще си вземе решението. Няма да коментирам дали знаем какво ще каже "Гугъл". Нека да изчакаме изявлението им и ще коментираме след това."

източник: www.vnos.bg



Тагове:   Китай,   стоки,   внос,   напусна,   От,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: vnosbg
Категория: Бизнес
Прочетен: 88354
Постинги: 32
Коментари: 6
Гласове: 274
Спечели и ти от своя блог!
Архив