Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.05.2009 12:14 - Бизнеса в Китай- различен и странен - част I
Автор: vnosbg Категория: Бизнес   
Прочетен: 4322 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 28.05.2009 11:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
1. Езиковата бариера - това е първата трудност с която се срещаме. Колкото по близо на изток или юго-изток до Хонконг се намираме, толкова по- големи са ни шансовете да намерим англо говорящ китаец. Но за наше съжаление не всички китайски фабрики и заводи са разположени в тази част на Китай. В северен Китай се намират доста предприятия, произвеждащи интересни за нас стоки, но там е много трудно да попаднеш на англо говорящ служител, понякога дори и напълно невъзможно.

image


2. Ниското ниво на квалифилкация на служителите и мениджмънта е другото нещо, което ни стряска попадайки на китайския пазар. Ето защо, много е важно правилно да детайлизираме задачите и контрола при работата си с компании в Китай.

Съдейки от нашата практика, дори и при правилно поставяне на задачите и контролирайки ги постоянно, проблема отново е на лице, от което си правим извода, че това не е най- важното. По- важно и определящо, се явява самата култура на предприятието, нещото на което ние напоследък отдаваме първостепено значение.


Не се опитвайте да ги променяте, просто няма да се получи. Ето защо, ако към дадения момент на преговори, китайския партньор отговаря на вашите представи за бизнес партньор, то шанса за успех е добър. Ако искате да знаете нашето мнение, личното Ви познанство с директора на китайската компания ще Ви е най - полезно за правилния избор, поне така процедираме ние.

image

3. Манталитета на китайците в много отношения не отговаря на нашите разбирания.
Много често, Вие няма да получите директен отговор на зададен от Вас въпрос от представителя на китайската компания, тъй като той никога няма да си позволи да се усъмни в "правотата" на компанията за която работи, както и никога няма да Ви запита директно, дали Вие сте сигурен в своята "правота" по даден въпрос.

Казусите които възникват при такъв диалог, много често струват скъпо. Освен това, представителя на китайската компания, може да изгуби интерес към Вас заради съвсем безобидни причини по Ваше мнение. Наприменр, не сте седнали на стола посочен Ви от домакина, или при вдигане на наздравица, Вашата чаша се е намирала на по-високо ниво от чашата на китайския домакин.

Ако не желаете да изпадате в конфузни ситуации, може да се обърнете към нас от тук





Тагове:   ниски цени,


Гласувай:
0



1. bashibank - А ЗАЩО ТОЧНО КИТАЙ ?
09.06.2009 16:33
Нима не знаете,че Китай е едина от страните виновни за световната финансова криза, ще ви дам само един пример.Населението на Китай се увеличава всяка година приблизително с 200 милиона и това население трябва да се изхаранва по някакъв начин.Китай не е способен да произведе нужното количество така,че останалите страни трябва да произведат и продадат на Китай,а когато има сушава година като 2007 г. какво става?
цитирай
2. vnosbg - RE:
10.06.2009 12:24
Всички страни имат вина за икономическата криза, това е ясно. Според мен хай- голяма вина имат САЩ, с техното безконтролно печатане на $, и издаване на ценни книжа без покритие. Не случайно американските милиардери и милиардерите от други страни, участващи на американските финансови пазари реализираха най- голями загуби. Защо? Защото са инвестирали във въздух . В Китай нещата стоят по съвсем друг начин.
Само ще Ви кажа че комунистическа дисциплина + капиталистическа икономика, се оказа най -правилния път към успеха.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vnosbg
Категория: Бизнес
Прочетен: 88358
Постинги: 32
Коментари: 6
Гласове: 274
Спечели и ти от своя блог!
Архив